Voedselbos workshop met Evelyn van Mont Caillou

vrijdag 07 mei 2021 – 09 mei 2021 – Volzet

Een voedselbos is een door de mens aangelegd bos. Er wordt enkel gebruik gemaakt van eetbare en nuttige planten. Een stuk grond of een stuk tuin veranderen in een voedselbos zorgt voor opslag van CO2 en voor een toename van biodiversiteit. Een bos is minder kwetsbaar voor klimaatveranderingen en extreme weersomstandigheden. Komt daarbij nog dat er massa’s gezond eten uit zo een bos kan komen en dat het veel mooier is dan een gazon. Dus geen tijd te verliezen. Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag.

About Evelyn

Vrijdag 07/05 Aankomst vanaf 15u. Bieke staat klaar om jullie goed te ontvangen en naar jullie eigen kamer te begeleiden. Iedereen slaapt alleen. Kom je samen met partner of knuffelcontact de workshop volgen, slaap je uiteraard samen. Daarna is er tijd om het domein te verkennen of een stapje te zetten in onze mooie Ardeense bossen. Of meteen onder het genot van een goed glas, buiten en op veilige afstand de andere leuke deelnemers en de organisators te leren kennen. ‘s Avonds volgt een smakelijk diner, bereidt door een enthousiaste traiteur. We houden het vegetarisch.

Zaterdag 08/05 Ontbijt op de kamer of buiten, verzorgd door Bieke. Daarna start de workshop. De voormiddag begint met het theoretisch gedeelte.

 • Wat zijn voedselbossen
 • Wat is een voedselbostuin
 • Waarom zijn ze nuttig
 • Welke planten passen in een voedselbos
 • Hoe een perceel evalueren
 • Aanplant en onderhoud
 • … en nog veel meer

Een deugddoende lunch, terug aangeboden door een vernieuwende traiteur.

Na de middag volgt het praktische gedeelte. We gaan zelf aan de slag en planten een stukje voedselbostuin aan ter plaatse. Hiervoor stellen Bieke en Christophe gewillig enkele fruitbomen ter beschikking waaronder we een stuk vaste beplanting aanbrengen. Met deze vaardigheden, kan je thuis ook snel aan de slag gaan.

Nadien is er tijd voor het bespreken van jullie eigen tuin. Breng een plan mee van het perceel/stuk tuin waar je zelf een voedselbos wil creëren en dan help ik je op weg.

‘s Avonds is er terug tijd voor ouderwetse gezelligheid, zoals je ze kent van voor de Corona. We houden het veilig, maar gaan toch voluit voor lekker eten, een goed glas en de tofste gesprekken.

Zondag 09/05 Terug ontbijt op de kamer of buiten. Daarna is er tijd om vragen te stellen en verder te werken aan je eigen plan.

We gaan ook enkele nuttige planten zaaien en leren smeerwortel stekken. Zo ga je naar huis met een ecologische goodie bag vol zaaisels, plantenstekken en waardevolle kennis.

Na de lunch ben je vrij om naar huis terug te keren of kan je kiezen voor een wandeling met Christophe, die uw kennis over de Ardeense bossen op peil zal brengen.

Practisch

De workshop wordt gegeven door Evelyn van Mont Caillou. De ondersteuning gebeurt door Bieke & Christophe, de uitbaters.

Kostprijs:

 • 455 euro per persoon in een 1 – persoonskamer
 • 405 euro per persoon wanneer je de workshop volgt met je knuffelcontact

Inbegrepen in de prijs zijn twee overnachtingen op een comfortabele kamer met eigen badkamer (inclusief bad- en bedlinnen). Er wordt twee keer diner voorzien, evenals twee keer lunch en twee keer ontbijt. De maaltijden zijn vegetarisch.

Een werkboek met bijhorende plantenlijst worden voorzien, alsook zaai – en plantgoed om meteen van start te gaan.

Covid – 19:

 • Maximum 10 deelnemers
 • Slapen gebeurt apart en op professioneel gereinigde kamers
 • De workshop gaat door volgens de regels: we dragen een mondmasker en houden een veilige afstand
 • De activiteiten gaan zoveel mogelijk buiten door, ook daar volgens de regels die op dat moment van toepassing zijn
Dorp / stad
Alle contact zal naar dit email gestuurd worden.
Deze workshop is volzet. Wie nog inschrijft komt op de wachtlijst terecht.